Boekennieuws

Tijdens het Kinderboekenbal op 4 oktober mocht Koos Meinderts de Gouden Griffel 2017 in ontvangst nemen voor zijn kinderboek Naar het noorden. Meinderts debuteerde als kinderschrijver in 1983 met zijn boek Mooi meegenomen. Inmiddels heeft hij meer dan vijftig titels op zijn naam staan. Eerder won hij de Vlaamse Boekenleeuw voor zijn boek De zee zien. Annette Fienieg, de vrouw van Meinderts illustreert zijn boeken meestal. Zij verzorgde ook de illustraties in Naar het noorden.

In het winnende boek heeft de hoofdpersoon, de 11-jarige Jaap, net als veel andere kinderen in het westen des lands nauwelijks iets te eten. Het is 1944 en de hongerwinter slaat genadeloos toe. Met zijn zus en broertje vertrekt Jaap per binnenschip naar het noorden, waar ze als bleekneusjes onderdak vinden bij mensen die nog wel over voedsel beschikken.

De Nobelprijs voor de Literatuur gaat dit jaar naar de Japans-Engelse auteur Kazuo Ishiguro, Ish of Ishy voor zijn vrienden. De in Guildford, Engeland, opgegroeide Ishiguro won in 1986 de Whitbread Prize, voor zijn tweede boek An Artist of the Floating World. In 1989 mocht hij de Booker Prize in ontvangst nemen voor zijn derde boek The Remains of the Day. In 1998 kreeg Ishiguro de Chevalier de l’Ordre des arts et des lettres uitgereikt door het Franse Ministerie van Cultuur. In totaal schreef Ishiguro acht boeken, waarin hij experimenteerde met genres als fantasy of science fiction. 

Voor E-reader mijders is de vakantietijd dé periode om die boeken nou eens te lezen die al zo lang stof aan het verzamelen zijn in huis. Alleen, welk boek mag mee in de koffer? Als u gaat vliegen zal de voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar lichte paperbacks, uiteraard vanwege het onverbiddelijke wegen van de bagage. Maar ook wie met de auto gaat neemt meestal geen 20 boeken mee. Het blijft een kwestie van keuzes maken.

Hoewel regelmatig wordt geopperd dat we in de (nabije) toekomst geen contant geld meer zullen gebruiken, worden er nog regelmatig nieuwe bankbiljetten en munten ontworpen. Dit om valsemunters een stap voor te blijven, een wapenwedloop die blijft bestaan zolang er contant geld is, of digitaal geld op pasjes. De Bank of England heeft een nieuw ontwerp voorgesteld voor een biljet van tien pond waarop, naast de koningin, ook schrijfster Jane Austen is afgebeeld.

Super romantisch vond ik de Angélique-cyclus. Iedere week haastte ik me uit school vandaan naar de bibliotheek om de volgende delen te halen en verslond ze thuis op mijn kamertje, terwijl ik eigenlijk huiswerk moest maken. De belevenissen van het personage Angélique Sancé de Monteloup, een bloedmooie Franse avonturierster uit de 17de eeuw werden opgeschreven door Anne Golon, pseudoniem van Simone Changeux. Golon overleed een paar dagen geleden op 95-jarige leeftijd.

stapelboeken

Dit is slechts een selectie van het actuele boekennieuws.
Nog meer boekennieuws lezen? Kijkt u dan op boekennieuws.nl.

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl