Geliefd en verguisd, 150 jaar typemachines

9781454920786 300x300Het gebeurde in de jaren zestig van de 19e eeuw, toen er door de industriële revolutie grote vraag ontstond naar goede en vooral snelle schrijfapparaten. Op twee plaatsen in Europa en één in de Verenigde Staten werden onafhankelijk van elkaar schrijfmachines in elkaar geknutseld. Waar de Europese machines niet zoveel voet aan de grond leken te krijgen, zorgden de schrijfmachine in de Verenigde Staten voor een nieuwe productielijn onder de naam Remington.


Vanaf toen ging het snel. Overal verschenen fabrieken die de machine op hun manier maakten en tegelijk verrezen vroeg 20e eeuwse kantoortuinen vol nijver tikkende dames of heren. De eerste negentig jaar van de afgelopen eeuw speelde de schrijfmachine heer en meester, in bedrijven zowel als thuis, tot hij wreed verstoten werd door de opkomst van de computer.

Inmiddels is het apparaat bijna volledig uit beeld verdwenen. Bijna, want een tijdje geleden stond een opmerkelijk bericht in enkele Engelstalige kranten. Het Kremlin wil 1500 typemachines aanschaffen voor de Russische geheime dienst. Waarom? Probeert u maar eens een typemachine te hacken..

Paul Robert, Nederlandse journalist en fotograaf schreef samen met de Amerikaanse journalist Peter Weil een fraai vormgegeven boek over de geschiedenis van de typemachine, met veel illustraties, waarvoor Robert half Europa doorreisde. Met de komst van dit boek Typewriter, a Celebration of the ultimate Writing Machine in 2017 brengt Robert hulde aan het 150-jarige bestaan van deze prachtige uitvinding.
Geschreven door Marieke op 06-03-2017.

stapelboeken

Dit is slechts een selectie van het actuele boekennieuws.
Nog meer boekennieuws lezen? Kijkt u dan op boekennieuws.nl.

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl