Eerdere nummers

Boekenpost 147: Hans Matla en zijn bedreigde collectie

Boekenpost 148 cover

Een collectie die ontstaan is in vijftig jaar verzamelen en zich uitstrekt over zeshonderd meter boekenplank. De grootste wens van Hans Matla is dat zijn levenswerk niet teloor gaat, dat de collectie bijeen blijft op één, publiekelijk toegankelijke plaats. Lees het schrijversportret van Hermans en Focquenbroch, over de stille krachten die Wim Huijser ontwaart en het artikel over illustrator, graficus, schilder en tekenaar Frans Dille.

Een greep uit dit nummer:

-Het bureau & zo… van Michel de Vries
-Prentkunst met beelden van Venetië
-Provenance, een verdwijnend fenomeen?
-Poëzie in beeld, Vrouwkje Tuinman
-Kerstvertellingen uit een voorbije tijd

Bestel

Boekenpost 146: Wilhelm Busch beroemd door twee kwajongens

Boekenpost 148 cover

In het dit nummer vertelt Atte Jongstra van alles over zijn schrijverschap, de Boudewijn Büchprijs en de grenzeloze wetenschap patafysica, waarvoor hij zich inspant. 2016 is het vierhonderdste sterfjaar van William Shakespeare. Er is dus weer volop aandacht voor de grote Engelse dichter. Zo schrijven beroemde Britse en Amerikaanse schrijvers verhalen die zijn geïnspireerd op een van zijn stukken. Van Jeanette Winterson verscheen bijvoorbeeld A Winter Tale, in het Nederlands vertaald als Een gat in de tijd. Ook is een compilatie van vijf koningsdrama’s verschenen in een nieuwe vertaling van Rob Klinkenberg: Kings of War. Wim Huijser in op Shakespeare in Nederland. Daarbij vergeet hij niet iets te melden over de tentoonstelling van Nederlandse Shakespeare-vertalingen. In de rubriek ‘Berichten uit boekenland’ in dit nummer van Boekenpost staat iets over de facsimile-uitgave van De nieuwe rijschool, een mijlpaal in de ontwikkeling van de beweegbare boeken.

Een greep uit dit nummer:

-Hoe gaat het met… Herman Brusselmans
-Poëzie in beeld Nazim Hikmet
-Wilhelm Busch, de vader van Max en Moritz
-Romantische kunstopvattingen en modern schrijverschap, deel 2
-Sierinitialen, Vanity Fair van Thackeray

Bestel

Boekenpost 145 : De oorlog van Dolf Verroen

Boekenpost 148 cover

In Boekenpost 145 voorts een interview met Dolf Verroen, die het Kinderboeken-weekgeschenk van 2016 schreef. Samen met zijn dochter Sarah maakte hij ooit het boekje Over illustratoren en illustraties. Dat biedt perspectief om ook met hem in te zoomen op een aantal bekende illustratoren van kinderboeken. 

Honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog is Im Westen nichts Neues van Erich Maria Remarque nog altijd een titel die veel mensen kennen.

Maar, betoogt Peter Cuijpers, het leidt geen twijfel dat het aantal kijkers naar de film of de tv-serie het aantal lezers van het boek ver overtreft. Behoort het boek nog wel tot ons collectieve geheugen? Kennen we Remarque nog, die nog meer mooie boeken schreef?

Een greep uit dit nummer:

- Poëzie in beeld Judith Herzberg
- Schrijversportret De ongrijpbare Gerrit Krol
- Prentkunst Prenten uit de Kunstkroniek
- Romantische kunstopvattingen en modern schrijverschap, deel 1
- Strips De PelikaanPers

Bestel

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl