Eerdere nummers

Boekenpost 148 cover

In dit nummer van Boekenpost blikken we terug op de zomer van 1971, de zomer van de literaire Robinsons. Van verachting naar bewondering. Dat is de titel van een artikel over insecten in de kunst en de literatuur. Aanleiding is de heruitgave van het prachtige boek van Maria Sibylla Merian (1647-1717) over de insecten van Suriname. Driehonderd jaar na haar overlijden staat ook een groot internationaal symposium op het programma. Een tweede aanleiding voor het artikel is de tentoonstelling rond het werk van Johannes Goedaert (1617-1668), de fijnschilder en entomoloog die vierhonderd jaar geleden ter wereld kwam. In dit artikel zal de lezer Bomans nogmaals tegenkomen. Aquarel van een vlinder door Pieter Barbiers (Rijksmuseum Amsterdam). Siem Bakker, die eerder schreef over ‘het literaire tijdschrift’, zoomt nu in op de veelbewogen geschiedenis van het tijdschrift Podium (1944-1969). Zijn conclusie is dat Podium veel gezichten had: geëngageerd, rebels, ludiek, experimenteel... Een stoet aan grootheden voerde de redactie: C. Buddingh’ en Simon Vinkenoog, Mulisch, Kouwenaar en Polet, Hofland, Lammers en Vrijman, en Remco Campert.

Een greep uit dit nummer:

- Verachting, verwondering? Insecten in de kunst
- Wolkers en Bomans op een onbewoond eiland
- Ton Kok koopt boeken in Zuid-Afrika
- De lotgevallen van Podium(1944-1969)

Bestel

 bp 149Lees in deze editie van Boekenpost waarom jonge onderwijzers en vooruitstrevende kwekelingen geïnspireerd raakten door De Kleine Johannes van Frederik van Eeden. Interessant is ook het artikel over de schrijver Bijvanck. Volgens de een een pedant persoon, terwijl een ander hem juist bewonderde. En zie hoe de foute Nederlandse boekenreeksen uit de Kleine Nationaal- Socialistische Bibliotheek zelfs de Vaderlandse geschiedenis naar hun hand zetten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

 

Een greep uit dit blad:

  • Frans Goedhart/ Pieter ‘t Hoen

  • Prentkunst: beelden van Rome

  • Poëzie in beeld: Szymborska, de Mozart van de poëzie

  • De illustrator: Nico Bulder

  • Strips: hommage aan agent 327

Bestel

Boekenpost 148 cover

Een collectie die ontstaan is in vijftig jaar verzamelen en zich uitstrekt over zeshonderd meter boekenplank. De grootste wens van Hans Matla is dat zijn levenswerk niet teloor gaat, dat de collectie bijeen blijft op één, publiekelijk toegankelijke plaats. Lees het schrijversportret van Hermans en Focquenbroch, over de stille krachten die Wim Huijser ontwaart en het artikel over illustrator, graficus, schilder en tekenaar Frans Dille.

Een greep uit dit nummer:

-Het bureau & zo… van Michel de Vries
-Prentkunst met beelden van Venetië
-Provenance, een verdwijnend fenomeen?
-Poëzie in beeld, Vrouwkje Tuinman
-Kerstvertellingen uit een voorbije tijd

Bestel

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl