Tip van de redactie

buitenaardslevenOp dit device uit 1691 (Amsterdam, Daniel de la Feuille) is een telescoop te zien, gericht op het sterrenbeeld Hercules. De fascinatie voor het onbekende is zo oud als de mens zelf: of het nu gaat om exotische verre landen, het leven in diepe oceanen, verre landen en planeten. In de zeventiende eeuw maakte de vooruitgang het mogelijk om met lenzen de kleine en voorheen onzichtbare deeltjes te zien. Aan de andere kant maakten lenzen het ook mogelijk om verder te kijken en met telescopen planeten dichterbij te halen. Bij elke ontdekte planeet viel vroeg of laat de vraag: is hier leven aanwezig?

Door Trude Dijkstra en Rindert Jagersma

Alie Berger en Michel de Vries
Alie Berger en Michel de Vries

… van Michel de Vries van Antiquariaat Berger & De Vries in Groningen is ‘gewoon, de winkel’, zoals hij in zijn brief meldt.

Hallo redactie, Merci voor de uitnodiging te schrijven in Boekenpost over mijn ervaringen met het antiquarische boekenvak. Hoe het is om daarin te werken? Lang geleden was ik marktkoopman in biologische groenten. Toen ging het om knolraap en lof, schorseneren en prei. Als antiquariaat zijn we meer van het dynamisch hergebruik. We zijn dus aldoor in beweging. Zo telt een jaar onder andere 26 Bookmaker-voorraden, met snel wisselende partijen die op de woensdagen in prijs worden verlaagd.

NazimHikmetDe romantische revolutionair Nazim Hikmet (1902-1963) is de beroemdste Turkse dichter. Hikmet werd geboren in de Griekse stad Thessaloniki en stierf in Moskou in ballingschap. Hij heeft een zeer omvangrijk oeuvre nagelaten, vooral poëzie maar ook proza, verhalen, kinderboeken, toneelstukken en andere geschriften. Zijn werken zijn in meer dan vijftig talen vertaald. Zijn magnum opus Mensenlandschappen (Memleketimden insan manzaralari) is in het Nederlands vertaald en in 1995 uitgegeven door De Geus

Door Kudret Gorgun


Hikmet was een vernieuwer en introduceerde de vrije versvorm in de Turkse literatuur. Zijn eerste gedichtenbundel 835 Regels (835 Satir) brak met de traditionele Turkse poëzievormen. Hij wordt vergeleken met internationaal vermaarde dichters als Brecht, Lorca en Majakovski.

Boekenpost 146 prod low res 218De Engelse roman Vanity Fair van William Makepeace Thackeray verscheen aanvankelijk in 19 maandelijkse delen als feuilleton onder de titel Pen and Pencil Sketches of English Life. De roman volgt het leven van Becky Sharp en Emmy Sendly en hun vrienden en families rond de Napoleontische oorlogen (1803-1815). Het eerste deel verscheen in januari 1847 en zou in juni 1848 eindigen. Het was het eerste werk dat Thackeray onder zijn eigen naam publiceerde. De feuilleton werd goed ontvangen en onlangs nog door de Britse bevolking verkozen op plek 122 van de meest gewaardeerde romans.

Door Trude Dijkstra en Rindert Jagersma

De aanvankelijke titel - Pen and Pencil Sketches - verwijst niet alleen naar de satirische wijze waarop Thackeray de vroeg negentiende-eeuwse Engelse samenleving beschrijft maar ook naar de vele illustraties die de auteur zelf aan de tekst toevoegde.

poezieinbeeldDichteres en toneelschrijfster Judith Herzberg werd geboren op 4 november 1934 te Amsterdam als dochter van schrijver en jurist Abel Herzberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij met haar familie geïnterneerd in Huize De Biezen in Barneveld. Samen met haar broer en zus wist Judith te ontsnappen toen de Duitsers het huis ontruimden. De rest van de oorlog doken zij onder. Hun ouders kwamen via Westerbork in Bergen-Belsen terecht, waar zij de oorlog overleefden.

Door Marieke Kraakman

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl