Artikelen

Boekverbranders

Door Wim Huijser

Van een grote Nederlandse uitgeverij ontving ik een berichtje dat ze kortgeleden de klassieker Fahrenheit 451 van Ray Bradbury hadden geacquireerd, waarvan C. Buddingh’ in 1960 de Nederlandse vertaling verzorgde. De schrijver-vertaler zelf had Het Spectrum de futuristische roman onder de aandacht gebracht.

De actuele vraag was nu of deze vertaling zevenenvijftig jaar later nog bruikbaar is voor een heruitgave. Er moeten er indertijd duizenden van zijn gedrukt. Alleen als Prisma-boek beleefde het al vier drukken. Je zou dus verwachten dat de titel met een paar muisklikken op internet vindbaar is. Dat blijkt echter niet het geval, en zodoende kwam de redacteur vertaalde fictie uiteindelijk bij Buddingh’s biograaf terecht. Natuurlijk was mijn eerste reactie dat hij niet goed had gezocht, want wat is er op internet nu níet terug te vinden? Daar komt bij dat het boek in 2003 nog was uitgegeven door Ambo/Anthos in de reeks Flamingo Film Klassiekers. Van die uitgave heb ik zelf een exemplaar in de kast staan.

Van hype naar hoax in drie dagen – het ‘gedichtje van Anne Frank’

Anne frank gedichtGedicht Anne Frank
1942
Bubb Kuyper
€ 140.000

Het is vlak voor de deadline, en ik heb nog geen idee voor een artikel. Dan zie ik op de tv het bericht over een handgeschreven gedicht van Anne Frank uit 1942, dat bij Bubb Kuyper zal worden geveild; verwachte opbrengst tenminste 30.000 euro. Veilingdirecteur Blankevoort verklaart voor de camera: ‘Dit is zo zeldzaam dat ik het nooit eerder heb gezien’, wat me een niet zeer betrouwbare graadmeter lijkt. Mijn eerste indruk: wat een draak van een vers, dit kan nooit bedacht zijn door een twaalfjarige. Maar handschrift en ondertekening zijn van Anne. Enige tijd geleden is voor een gewoon boek in Amerika 62.500 dollar betaald, alleen omdat Anne Frank haar naam voorin had geschreven! Dus zal er vast wel belangstelling zijn voor dit blaadje uit het poesiealbum van de zus van een vriendin van Anne.

Door Casper Schuckink Kool, antiquaar en boekenspeurder

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl