Ets Haim, 18 highlights from the oldest Jewish library in the world

Ets haimEmile Schrijver,
Heide Warncke
Walburg Pers
96 blz.
€ 29,50

Achttien vruchten van de levensboom
Ets Haim is de oudste Joodse bibliotheek ter wereld. Opgericht in 1616 voor Joodse vluchtelingen die aan het einde van de vijftiende eeuw uit Spanje en Portugal verdreven werden. In Amsterdam werd zowel een Talmud Tora school als de bibliotheek Ets Haim (levensboom) neergezet om het jodendom voor de bannelingen levend te houden. Sinds 1675 is Ets Haim gevestigd in de Portugees-Israëlitische synagoge te Amsterdam.

Het boek Ets Haim, 18 highlights from the oldest Jewish library in the world is geschreven in het Engels. Het boek toont 18 topstukken uit de rijke collectie van de bibliotheek, het is rijk voorzien van prachtige illustraties en oude handschriften.

Het oudste manuscript, daterend uit 1282, is destijds handmatig gekopieerd door Barzali ben Jacob Halevi en bevat een deel van de Mishneh Torah, geschreven door Moses Maimonides.

Bladerend door het boek zie je hoe divers de collecties uit de bibliotheek zijn, zij tonen de brede belangstelling van Ets Haim als onderwijsinstituut. In het Hebreeuws staan de letters die het nummer 18 vormen ook voor het woord Chai, wat leven betekent. Vandaar de keuze voor 18 objecten, als zijnde de ware vruchten van Ets Haim, de levensboom.

Twitter

Social media

twitterFacebook

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@boekenpost.nl